Η Μικρή Γότιστα είναι ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 840 μ., αντιπροσωπευτικό του νομού Ιωαννίνων. Αποτελείται από το κυρίως χωριό της Μικρής Γότιστας, καθώς κι άλλους μικρότερους οικισμούς (Άγιος Μηνάς, Μπάτζα, Ριζά, Σιούτσος). Ο συνολικός πληθυσμός της Μικρής Γότιστας με βάση την απογραφή του 2011 είναι 194 κάτοικοι.

Αξιοθέατα

 • Στο Λόφο του Γραδετσίου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος με ακρόπολη από κυκλώπεια τείχη που ενισχύθηκαν την περίοδο του βασιλιά Πύρρου. Σώζεται το τείχος σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές της αρχαίας ακρόπολης αλλά κυρίως στα ανατολικά.
  Υπάρχει επίσης η Παναγία η Γραδετσιώτισσα Φανερωμένη, που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων ενώ ο περίβολος της εκκλησίας καλύπτεται από τείχος.
  Ο λόφος Γραδέτσι είναι ο λόφος των μύθων και των θρύλων, καθώς υπάρχει ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο που ξεκινά από τους δυτικούς πρόποδες και φθάνει στην κορυφή του λόφου. Εκεί μέσα είναι κρυμμένος ο θησαυρός του Βασιλιά (σύμφωνα με τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής).
  Στην ανατολική πλευρά υπάρχει μια μικρή σπηλιά όπου ήταν το κρυφό σχολειό λίγο πιο κάτω βρίσκεται μνημείο πεσόντων από το 1912 όπου έγινε μια σημαντική μάχη για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.
  Στο Γραδέτσι μπορεί κάποιος να ανέβει με αυτοκίνητο καθώς υπάρχει δρόμος, με ποδήλατο βουνού ή με moto cross και φυσικά πεζός από πανέμορφο μονοπάτι.
  Κάθε χρόνο 8 Σεπτεμβρίου γίνεται θεία λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας και ακολουθεί ημερήσιο πανηγύρι δίπλα στο παμπάλαιο πηγάδι.
  Η θέα από την κορυφή είναι πανοραμική καθώς αγναντεύει κανείς όλη την κοιλάδα του Αράχθου και την εντυπωσιακή γέφυρα, αλλά και κάποια σημεία από την πόλη των Ιωαννίνων.
 • Η πλατεία Κανναβίστρα από τις παλαιότερες πλατείες μεγάλη με γρασίδι η οποία έχει θέα προς την κοιλάδα του Αράχθου αλλά και προς το Γραδέτσι όπου στους πρόποδες του είναι χτισμένη η Μικρή Γότιστα.
  Μέσα στην πλατεία υπάρχει αναπαλαιωμένο το πέτρινο κτίριο του σχολείου που λειτουργεί ως κοινοτικό καφενείο όπου μπορεί κάποιος να απολαυσει υπέροχα τοπικά εδέσματα, επίσης κάτω από τους αιωνόβιους πλατάνους της πλατείας υπάρχει ένα παλιό περίπτερο που το καλοκαίρι γίνεται έκθεση τοπικών προϊόντων.
  Κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο της Μικρής Γότιστας η «γιορτή της προβατίνας», το πολυπληθέστερο πανηγύρι της περιοχής.
 • Ο Άγιος Νικόλαος, ο κεντρικός Ναός της Μικρής Γότιστας, είναι μία  πέτρινη εκκλησία με ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο από μετσοβίτες ξυλογλύπτες.

Σύλλογοι

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Γότιστας το «Γραδέτσι», ο Σύλλογος αυτός διοργανώνει κάθε Αύγουστο την « γιορτή της προβατίνας», και κάθε Σεπτέμβρη το ημερήσιο πανηγύρι για την Παναγία την Γραδετσιώτισσα.
 • Σύλλογος Γυναικών Μικρής Μεγάλης Γότιστας, ιδρύθηκε το 2015 και η δράση του είναι πολύπλευρη, στον πολιτισμό διοργάνωσε την 1η πολιτιστική συνάντηση για την Γότιστα, στον πρωτογενή τομέα με ενημερώσεις, στην ψυχαγωγία αλλά και σε φιλανθρωπικές δράσεις με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά προσφύγων και για ιδρύματα.
 • Σύλλογος αιμοδοτών Μικρής-Μεγάλης Γότιστας

Επιχειρήσεις

 • Καφεπαντοπωλείο – ψησταριά «Η κανναβίστρα», Μικρή Γότιστα
  Τηλ.: 2656101003
  facebook: Καφεπαντοπωλείο-ψησταριά «Η κανναβίστρα» – link

Photogallery