Επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη με την οποία ζητά την ματαίωση ή έστω αναστολή της λειτουργίας των διοδίων στο Δροσοχώρι απέστειλε ο Δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας. Στην επιστολή αυτή διατυπώνονται τα επιχειρήματα των δημοτών του Μετσόβου κι όχι μόνο για δίκαιο αυτό αίτημα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

α) Ο Δήμος Μετσόβου είναι ορεινός με δύσκολο ορεινό οδικό δίκτυο με έντονα και επι μακράν καιρικά φαινόμενα κατ’ έτος, κάτι που καθιστά τις μετακινήσεις των δημοτών δύσκολες με πρόσθετες δαπάνες προς την πόλη των Ιωαννίνων.

Επιπλέον, υπάρχουν έντονα σημάδια αυξημένης ανεργίας, ιδίως στους νέους , υποβάθμισης του πρωτογενούς τομέα, ερήμωσης των χωριών μας, σε ένα Νομό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ακραίας φτώχειας . Οι κάτοικοι των έντεκα (11) κοινοτήτων του Δήμου μας έχουν συχνές μετακινήσεις και συναλλαγές με την έδρα του Νομού, σε καθημερινή βάση (2 με 3 φορές ημερησίως).

β) Καθημερινά μετακινούνται: μαθητές σε σχολεία, φοιτητές Πανεπιστημίων, επαγγελματίες, υπάλληλοι με πενιχρούς μισθούς, ασθενείς σε νοσοκομεία, σε αεροδρόμια, άνεργοι, άποροι στους οποίους η επιβολή πρόσθετης δαπάνης μετακίνησης θα επιδεινώσει τις ήδη δυσμενείς συνθήκες διαβίωσής τους.

γ) Η λειτουργία διοδίων μέσα στον Νομό, θα αποβεί καίριο πλήγμα και για τον εσωτερικό τουρισμό που η περιοχή μας δέχεται και είναι ο κύριος τομέας που στηρίζει την κοινωνία και κρατά τον πληθυσμό στον ορεινό Δήμο μας.

δ) Ο Δήμος Μετσόβου έχει συμβάλλει στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού, καθώς οι εκτάσεις που κατασκευάσθηκε είναι Δημοτικές και ενώ δεν μας καταβλήθηκε ούτε ένα (1) ευρώ ως αποζημίωση, δεν παρεμποδίσαμε την ολοκλήρωση του έργου για το καλό του κοινωνικού συνόλου, και καταλήγουμε τώρα να «τιμωρούμαστε» για την καλή μας πρόθεση

ε) Τα τελευταία χρόνια υπήρξε πραγματική απαξίωση της περιοχής μας, με την κατάργηση των υπηρεσιών ΔΟΥ Μετσόβου και ΙΚΑ Μετσόβου, Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο καθιστώντας αναγκαστική την μετακίνηση των δημοτών μας στην έδρα του Νομού, επιβαρύνοντας τους με πρόσθετες δαπάνες, χαμένες εργατοώρες και πρόσθετα τέλη με την λειτουργία των διοδίων.

στ) Διόδια λειτουργούν ήδη στο Μαλακάσι και στην Τύρια , δηλ στα όρια του Νομού Ιωαννίνων, οπότε οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός Νομού γίνεται με την καταβολή τελών στα ήδη λειτουργούντα διόδια. «  λειτουργία των διοδίων στο ύψος Δροσοχωρίου θα έχει ως αποτέλεσμα στην ορεινή και υποβαθμισμένη περιοχή μας, σε απόσταση 91 χλμ να λειτουργούν τέσσερις σταθμοί διοδίων ήτοι: ΤΥΡΙΑ – ΑΡΟΣΟΧΩΡΙ – ΜΑΛΑΚΑΣΙ – ΒΕΝΕΤΙΚΟΥ

Οι Δημότες της περιοχής μας, άνθρωποι φιλήσυχοι και εργατικοί με προσφορά στην πατρίδα από αρχαιοτάτων χρόνων, με αμέτρητες ευεργεσίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, χωρίς καμία ανταπόδοση από την πολιτεία, διαχρονικά, καθώς η Ήπειρος παραμένει η τελευταία περιοχή της Ευρώπης, δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν ακόμη μια επιβάρυνση στα πλαίσια της πολιτικής απαξίωσης της περιφέρειας και της υπερφορολόγησης των πάντων.

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε ολόκληρο το έγγραφο. Download