ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στον Βρεφικό Σταθμό έχει ως κύριο μέλημά του τη σωστή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του παιδιού μέσα από ραστηριότητες που οδηγούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του.

Βασική βέβαια μέριμνα και υποχρέωση μας είναι και η ανάπτυξη της αυτοεξυπηρέτησης (κυριάρχηση σφικτήρων, ατομική υγιεινή κ.τ.λ. Αυτά επιτυγχάνονται ασφαλώς με την συνεργασίακαι των γονέων οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, το ίδιο πρόγραμμα και στο σπίτι για την γρηγορότερη και ασφαλέστερη μετάβαση του παιδιού τους στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης του.

Στόχος του σταθμού, πέρα από την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων είναι η παροχή ιδανικών συνθηκών φροντίδας, απασχόλησης και εκπαίδευσης των βρεφών  νηπίων για την ομαλή ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης χαρακτηρίζεται από αγάπη και γόνιμο ενδιαφέρον για τους γονείς και τα παιδιά τους, επιβλέπει τη λειτουργία των σταθμών και παίρνει αποφάσεις δίνοντας λύσεις σε θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν τους γονείς και το προσωπικό της επιχείρησης.

Μέσα από τη βιωματική μάθηση και την σωστή επιλογή βιβλίων τα παιδιά προσεγγίζουν θέματα που αφορούν τη στοματική υγεία, το ανθρώπινο σώμα, τα δύο φύλλα, τις αισθήσεις, τη διατροφή.  Το παιχνίδι, οι εικαστικές δραστηριότητες (ζωγραφική, κολάζ, ποιήματα, τραγούδια) βοηθούν τα παιδιά στην κατανόηση και στην υλοποίηση του προγράμματος.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε γιορτές και σε εκδρομές – επισκέψεις που διοργανώνονται από το σχολείο (θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκδρομές στη φύση, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες κ.α.)

Με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς ενημερώνουμε για ορισμένες αρχές που διέπουν τη λειτουργία μας , έτσι ώστε να έχουμε τον καλύτερο δυνατό υγειονομικό έλεγχο του σταθμού. Τα παιδιά που παρουσιάζουν λοιμώδη νοσήματα (συνήθως ιώσεις) παραμένουν εκτός σταθμού μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους.

Εάν παρουσιάσουν εμπύρετο νόσημα κατά την παραμονή τους στο σταθμό, ειδοποιούνται οι γονείς και τα παιδιά αποχωρούν από το χώρο των σταθμών. Κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς και την παιδίατρο υπάρχει δυνατότητα να δοθεί αντιπυρετικό μέχρι την έλευση των γονέων.

Ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν διαρροϊκά νοσήματα καλό είναι να παραμένουν στο σπίτι, τουλάχιστον ένα 24ωρο μετά την πλήρη ανάρρωση από διάρροιες- εμετούς.

Για την αποφυγή ενδημιών φθειρίασης, συνιστάται καθημερινή υγιεινή (λούσιμο) τριχωτού της κεφαλής και πιθανόν χρήση σαμπουάν που έχουν προληπτική δράση. Σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιαστεί η παιδίατρος έρχεται αμέσως στο χώρο.

Η αγγλική γλώσσα έχει και αυτή τη θέση της στα τμήματα του παιδικού σταθμού.

Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα από την ηλικία των 3 ετών, μέσα από ευχάριστες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως παιχνίδια, ζωγραφική και τραγούδια.