Περιπατητικά Μονοπάτια στο Μέτσοβο

Οι διαδρομές που προσφέρονται και τα μονοπάτια με αφετηρία το Μέτσοβο είναι πάρα πολλές και έχουν κλιμακωτή δυσκολία, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ηπείρου, το Μέτσοβο και τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Στην περιοχή μας διεξάγεται ο αγωνας ορεινού τρεξίματος Metsovo Race ενώ από εδώ ξεκινούν  έξι διαδρομές μοναδικής ομορφιάς σε μια από της πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο.

Metsovo Race

Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου διοργανώνει ήδη από το  2013 στο Μέτσοβο τους ορεινούς αγώνες τρεξίματος Ursa Trail  και Στα χνάρια της Aρκούδας. Οι αγώνες αυτοί έχουν γίνει όχι μόνο θεσμός για την περιοχή αλλά και σημαντικό μέρος στο αθλητικό καλεντάρι των αθλητών αγώνων τρεξίματος της χώρας μας κι όχι μόνο.

Metsovo Race - Ορεινός αγώνας τρεξίματος

Στόχος των διοργανωτών μέσα από τη σχεδίασης της διαδρομής είναι να φέρει τον αθλητή μέσα από το βιότοπο της αρκούδας και να τον ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της καφέ αρκούδας.

Η διαδρομή περνάει από παλιά μονοπάτια που με πολύ εθελοντική εργασία έχουν καθαριστεί και μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους αθλητές την ημέρα του αγώνα αλλά κι από τον καθένα μας για περίπατο ή ορειβασία.

Το συνολικό μήκος του αγώνα «Ursa Trail» είναι 40χλμ. με 2.700μ. υψομετρικής διαφοράς και του αγώνα «Στα χνάρια της αρκούδας» 18χλμ. με 940μ. Περνά από ιστορικά μονοπάτια κι ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικής αξίας μνημεία της περιοχής, με το πρώτο κομμάτι του Ultra Trail που σχηματίζει ένα οκτάρι να βρίσκεται ανατολικά του Αράχθου στην περιοχή του Ανηλίου και το δεύτερο κομμάτι που αποτελεί και τη διαδρομή του μικρού αγώνα δυτικά του Αράχθου στην περιοχή του Μετσόβου.

Πληροφορίες για τον αγώνα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό στοιχεία επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.metsovorace.gr

Προφήτης Ηλίας-Φλέγγα- Μαυροβούνι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Προφήτης Ηλία -ρέμα Μεγγούλη: 1,30 ώρα, εύκολη διαδρομή χωρίς αναβάσεις. Ρέμα Μεγγούλη – θέση Λάκκος Μαυροβουνίου: δύο ώρες, ανάβαση σε μέτριας βατότητας πετρώδες μονοπάτι, το οποίο διέρχεται από το καταφύγιο Μαυροβουνίου. Στη θέση Λάκκος υπάρχει πηγή πόσιμου νερού. Θέση Λάκκος – Αυτιά Φλέγγα (δύο ώρες): το μονοπάτι με τη μορφή ατραπού που διασχίζει την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου είναι πετρώδες και σχετικά δύσβατο με ανάβαση στο τέλος του. Διέρχεται από την πηγή Κόκκινη Βρύση, καταλήγει στις λίμνες Φλέγγα. Στο σημείο Αυτιά Φλέγγα: πλήρης ορατότητα Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, της τεχνητής λίμνης των Πηγών Αώου και γενικά του μεγαλύτερου τμήματος της βόρειας Πίνδου. Στο καταφύγιο του Μαυροβουνίου υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων.

Μέτσοβο-Τσούμα Μπάρμπα

Περιπατητικά μονοπάτια στο Μέτσοβο
Πανδαισία χρωμάτων στα παριπατητικά μονοπάτια του Μετσόβου

Το μονοπάτι ξεκινά από τη θέση Καθρέπτης μέσα στο Μέτσοβο και, αφού διασχίσει το μονοπάτι των αλόγων, φτάνει στη θέση Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια, μέσω του οροπεδίου των Πολιτσών, φτάνει στο δάσος Σιώποτου, το οποίο και διασχίζει, στη θέση Χάνι Αχιλλέα. Περνά την κορυφογραμμή Σπανούρα Πόγκα και καταλήγει στην κορυφή Τσούμα Μπάρμπα στο μέσο της Λίμνης των Πηγών Αώου, όπου και υπάρχει η μοναδική μικρή ανάβαση. Το μονοπάτι διέρχεται από πολλές πηγές πόσιμου νερού και γενικώς είναι ευκολοδιάβατο.

Μέτσοβο-Οροπέδιο Πολιτσών

Το μονοπάτι κάνει τον κύκλο του οροπεδίου των Πολιτσών. Είναι γενικώς ευκολοδιάβατο χωρίς έντονες κλίσεις και αναβάσεις. Περνά από πολλές πηγές πόσιμου νερού. Αφετηρία: κόμβος του Μετσόβου (Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων). Διέρχεται από τη θέση Καλύβα (Καρακόλι), κατεβαίνει στη θέση Πολιτσώρα, συνεχίζει στη Βρύση Ντάου, ανεβαίνει στην περιοχή Καλιγωμένο Αλώνι. Αφού διασχίσει την κορυφογραμμή, καταλήγει στη θέση Χάνι Ντάου. Από εκεί κατεβαίνει στο οροπέδιο των Πολιτσών και επιστρέφοντας περνά από τη βρύση Λυκουρέσι, από το χώρο της Κατασκήνωσης (Βάλια ντι Λιόσανι), και καταλήγει στην Κρύα Βρύση. Στη συνέχεια, πηγαίνει προς τη θέση Πλιτσώρα, από όπου ανηφορίζει στο Καρακόλι και κατεβαίνει στο τελεφερίκ του Ιδρύματος Τοσίτσα. Από τη θέση Καλιγωμένο Αλώνι υπάρχει οπτική επαφή σημαντικού τμήματος της οροσειράς της Πίνδου. Από τη θέση Χάνι Ντάου το μονοπάτι μπορεί να συνεχίσει και να συναντήσει τη διαδρομή 2.

Φράγμα Αώου-Τσούκα Ρόσα-Φράγμα Αώου

Ανάβαση από μέτρια έως δύσκολη. Η διαδρομή ξεκινά κοντά στο φράγμα των πηγών Αώου, στη θέση Πέντε Αλώνια. Από εκεί ανηφορίζει μέσα από πευκόφυτη περιοχή προς την κορυφή Τσούκα Ρόσα (Κοκκινοράχη). Από το μέσο της ανάβασης και ύστερα επικρατεί το δάσος της οξιάς. Μέγιστο υψόμετρο ανάβασης: 1.985μ. στην κορυφή Τσούκα Ρόσα, από όπου φαίνεται όλη η βόρεια Πίνδος. Από εκεί: κατήφορος μέσω μονοπατιού που οδηγεί σε δασικό δρόμο, ο οποίος διασχίζει την περιοχή και φτάνει σε μικρή λίμνη. Στη συνέχεια, διάσχιση όλου του δάσους της Τσούκα Ρόσα, κατήφορος προς τον Αγελαδότοπο. Μετά, ακολουθώντας το δασικό δρόμο κατά μήκος του ποταμού Αώου, άφιξη στο φράγμα του Αώου, δηλαδή στην αφετηρία του μονοπατιού.

Ορειβατικό Μονοπάτι Ε6-Φράγμα Πηγών Αώου

Η διαδρομή ξεκινά από το ορειβατικό μονοπάτι Ε6, εκεί που τελειώνει ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και ενώνεται το Αρκουδόρεμα με τον ποταμό Αώο. Υστερα από δύσκολη ανάβαση 30 λεπτών περίπου, άφιξη στην κορυφογραμμή του δάσους Μούργκου. Από εκεί, επί μία ώρα περίπου, το μονοπάτι είναι αρκετά δύσβατο, απότομο και χωμένο σε πυκνή βλάστηση. Συνέχεια προς τον Αγελαδότοπο και το μονοπάτι 4 που οδηγεί στο φράγμα Αώου. Παλαιότερα το μονοπάτι αποτελούσε τμήμα του δρόμου των ζώων μεταξύ Μετσόβου και Βωβούσας. Η περιοχή είναι καταφύγιο της αρκούδας.

Σαλατούρα-Βάλια Κάλντα-Φλέγγα

Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Μηλιά Μετσόβου και από ένα ανηφορικό μονοπάτι μέσα σε φανταστικό δάσος οξιάς ανάβαση στη θέση Σαλατούρα (αρχή του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα). Από εκεί ανάβαση σε πετρώδες μονοπάτι προς το Μαυροβούνι (θέση Τρία Σύνορα). Στη συνέχεια, ακολουθείται η διαδρομή 1 μέχρι την κορυφή Αυτιά Φλέγγα (θέα όλης της βόρειας Πίνδου) Στη διαδρομή υπάρχουν πολλές πηγές πόσιμου νερού. Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο της αρκούδας.