Αρχείο κατηγορίας Μουσεία-Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Το Μέτσοβο ιστορικά ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός οικισμός των χωριών της Κεντρικής Ηπειρωτικής Πίνδου και ανέκαθεν ένας από τους πιο ενεργούς οικισμούς της χώρας. Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Η φήμη του οφείλεται κυρίως στην ομορφιά του χωριού , στην πολιτισμική κληρονομιά, στην παραδοσιακή φυσιογνωμία του, στους πολλούς εθνικούς ευεργέτες και στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από ψυχρούς έως δριμείς παρατεταμένους χειμώνες,  είναι πλούσιο σε βροχές την άνοιξη ενώ τα καλοκαίρια είναι σχετικά ζεστά με αρκετές βροχές.  Σημειώνεται ότι έχει ένα από τους υψηλότερους δείκτες βροχόπτωσης στην Ελλάδα.

Ως προς τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του,  ο οικισμός του Μετσόβου είναι κτισμένο σε πλαγιά με πτυχές και μεγάλης κλίση με ΝΑ προσανατολισμό. Πρόκειται για έναν μονοκεντρικό οικισμό,  στην πλατεία του οποίου συναντώνται οι δύο κάθετοι κύριοι δρόμοι που ορίζουν τον ιστό του χωριού.  Υπάρχουν επίσης,  δευτερεύοντες,  εσωτερικής εξυπηρέτησης δρόμοι,  η ανάπτυξη των οποίων είναι σύμφωνη με την κλίση και τη βατότητα του φυσικού εδάφους .

Οι δρόμοι είναι οφιοειδείς,  στενοί με πλάτος  2-4 μέτρα. Κατά μήκος των δρόμων αναπτύσσονται οι μαντρότοιχοι των σπιτιών με τις σκεπαστές αυλόθυρες καθώς και οι προεξοχές των ορόφων.  Τα καλντερίμια είναι λιθόστρωτα με εγκάρσιες υπερυψωμένες λωρίδες κάθε  μισό μέτρο περίπου για την ασφάλεια του βηματισμού και την απορροή των υδάτων σε αυλάκι δεξιά ή αριστερά κατά τις ανάγκες.

Το Μέτσοβο είναι ένας οικισμός κλειστής μορφής, ο οποίος διακρίνεται από πυκνή δόμηση με τις περιορισμένες προσπελάσεις.

Ως προς την τυπολογία του,  το μετσοβίτικο σπίτι διακρίνεται σε δύο τύπους.  Ο πρώτος είναι ο τρίχωρος πλατυμέτωπος και αποτελεί τη λαϊκή κατοικία,  ενώ ο δεύτερος είναι ο τετράχωρος και αποτελεί την αρχοντική κατοικία (πέρα από τη μονόχωρη καλύβα που χρησιμοποιείται ως χώρος διαμονής στους τόπους σταβλισμού των κοπαδιών ).

Το τρίχωρο σπίτι διαθέτει υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείται ως βοηθητικός χώρος ενώ στο ισόγειο υπάρχει

  • το σαράι, δηλαδή ο χώρος υποδοχής
  • ο οντάς, που χρησιμοποιείται ως το χειμωνιάτικο καθιστικό, αλλά και για τον ύπνο και το μαγείρεμα
  • ο χωτζιαρές, που χρησιιμοποιείται ως καοκαιρινός χώρος διαμονής

Το τετράχωρο αρχοντικό είναι επίσης διώροφο με τους βοηθητικούς χώρους στο ισόγειο και το υπόγειο και τα δωμάτια διαμονής στον όροφο ( σαράι, οντάς, χωτζιαρές,  κρυφό).

arxitektoniki-spitiou-1

Ως προς την αρχιτεκτονική των σπιτιών, ο κύριος όγκος του σπιτιού είναι προσανατολισμένος νότια ή νοτιοανατολικά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση μεταξύ χειμερινών και θερινών χώρων διαμονής (εικ.3). Οι χρήστες του κτιρίου διαμένουν σε διαφορετικά δωμάτια (τα οποία έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και μέγεθος ανοιγμάτων) προκειμένου να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες δυνατές συνθήκες άνεσης. Κατά συνέπεια, όλη η οικογένεια το χειμώνα χρησιμοποιούσε το χειμωνιάτικο ή ‘οντά’, ενώ το καλοκαίρι η οικογένεια ζούσε στο «χωτζιαρέ», δωμάτιο με περισσότερα ανοίγματα τα οποία εξασφάλιζαν αερισμό.

Τα παραδοσιακά κτίρια στο Μέτσοβο κατασκευάζονται από πέτρινους τοίχους που έχουν μεγάλη θερμική μάζα, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι, τα δάπεδα και οι οροφές κατασκευάζονται από ξύλο (τα ταβάνια προσφέρουν θερμομόνωση). Αυτές οι οικοδομικές πρακτικές συμφωνούν με τη στρατηγική που παρουσιάσθηκε προηγουμένως. Η χρήση του τσατμά στους εξωτερικούς τοίχους στους ορόφους είναι σχετικά περιορισμένη και φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της οικοδομικής εξέλιξης αλλά και επειδή η θερμική μάζα σαν παράμετρος σχεδιασμού κατά τη θερινή περίοδο είναι πιο αποδοτική στις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

arxitektoniki-spitiou-2

Οι βρύσες του Μετσόβου

Στην πόλη του Μετσόβου αλλά και τις γύρω περιοχές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να θαυμάσετε 20 περίπου παραδοσιακές βρύσες με νερά πηγών που χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Η βρύση της πλατείας

Η “Φοντάνα ντι κάμπουρι ντι ντισούπρα” ή βρύση του Δημαρχείου βρίσκεται στην πλατεία του Μετσόβου και κτίστηκε το 1858. Η ονομασία της, που σημαίνει “βρύση πάνω από την πλατεία”, προήλθε από τη θέση της στο χώρο της πλατείας.

Σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή, χτίστηκε κατά την Επιτροπεία των Γεωργίου Ιατρόπουλου, Κυριάκου Κωστάκη, Μιχαήλ Λούκα και Αναστασίου Βαρμτάση. Στην επιγραφή αναφέρονται τα ονόματα των δωρητών Κώστα Φερνίκα, Αδαμάντη και Ιωάννη Πότσου. Η βρύση είναι πετρόκτιστη και κοσμείται με ανάγλυφες παραστάσεις σε λίθινες πλάκες, όπως είναι ένας δικέφαλος αετός ή σκηνές κυνηγιού.

Βρύση “Νίτσα”

vrysh-sto-metsovoΗ βρύση “Νίτσα” στο Μέτσοβο κτίστηκε πιθανόν στις αρχές του 20ου αι. Η βρύση είναι πετρόκτιστη στις τρεις πλευρές της και στεγάζεται με πλάκες. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν πεζούλια. Στο κέντρο, το νερό διοχετεύεται μέσα από μπρούντζινες κάνουλες. Από εκεί με αυλάκι, που χωρίζει στη μέση το πλακόστρωτο δάπεδό της, το νερό διοχετεύεται για το πότισμα των κήπων της γειτονιάς. Η ονομασία της βρύσης προέρχεται, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από τη βλάχικη λέξη “νίτσα” (= αρνοκόπι, που σημαίνει κοντό μαλλί). Στο χώρο της βρύσης γινόταν εθιμικές τελετές μετά το γάμο, καθώς και την Πρωτοχρονιά.

Βρύση της Γκούρας

Η βρύση της Γκούρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ναού των Αγ. Αναργύρων. Σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή, χτίστηκε το Μάιο του 1872, με έξοδα του Γεωργίου Αβέρωφ, που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια. Η βρύση, πετρόκτιστη και μονόκρουνη, στεγάζεται με ξύλινη στέγη που καλύπτεται από πλάκες. Ξεχωρίζει για την κομψότητά της. Εντάσσεται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο και ξεδιψά τους περαστικούς.

Βρύση Αη-Γιώργη

Η βρύση του Αη-Γιώργη, στην ομώνυμη συνοικία του Μετσόβου, σώζεται στη σημερινή της μορφή από το 1889. Αρχικά είχε κτιστεί εκεί βρύση από τον Ιωάννη Αλέξη (6 Ιουνίου 1776). Το 1889, όμως, με δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, κτίστηκε η βρύση που βλέπουμε σήμερα. Πρόκειται για πετρόκτιστη και στις τρεις πλευρές που στεγάζεται με ξυλοστέγη, καλυπτόμενη από πλάκες. Το νερό διοχετεύεται από τρεις μπρούντζινες κάνουλες. Το νερό, μέσα από το αυλάκι που χωρίζει στη μέση το πλακόστρωτο δάπεδό της, διοχετεύεται στη συνέχεια στους κήπους της συνοικίας. Στο κεντρικό τμήμα της πάνω από τις κάνουλες υπάρχει η ανάγλυφη αναθηματική επιγραφή, που αναφέρει ότι κτίστηκε με δαπάνη των “Ελεών”, δηλαδή, των κληροδοτημάτων του Αβέρωφ. Στο πάνω μέρος της επιγραφής διακρίνεται δικέφαλος αετός και στο κάτω το κείμενο με κεφαλαία γράμματα.

Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα

To λαογραφικό μουσείο Τσανάκα στεγάζεται στο παλαιό πέτρινο αρχοντικό οίκημα της οικογένειας Βενέτη στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου (Γρηγορίου Τσανάκα 1) και είναι μουσείο μετσοβίτικης – βλάχικης τέχνης του Μετσόβου.

H αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης και η επιμέλεια του Μουσείου ανατέθηκε στο Χορευτικό Σύλλογο Μετσόβου το Φεβρουάριο του 2013.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα των οικογενειών Βενέτη και Τσανάκα καθώς και πολλών οικογενειών του Μετσόβου (σωζόμενα χειρόγραφα αρχεία από τον 17ο αιώνα και μετέπειτα, επιστολές, τούρκικα χοτζέτια, φωτογραφικό υλικό, συλλογή βιβλίων με αναφορά στο Μέτσοβο και τους βλάχους, χάλκινα και ξύλινα σκεύη οικιακής χρήσης, υφαντά, αργαλειοί).

Υπάρχουν επίσης δύο εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται παλαιά συλλογή υφαντών, μαξιλαριών και κεντημάτων του 19ου αιώνα, όπως και ο χώρος επεξεργασίας του μαλλιού μέχρι το στάδιο της κατασκευής των υφαντών-μαξιλαριών και μάλλινων ενδυμάτων.

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο από τον Αύγουστο του 1988. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή της, τα έργα της Συλλογής έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αριθμό.

 Έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

Εκτός από τη Μόνιμη Έκθεση, διοργανώνονται περιοδικές εκθέσες – θεματικές, αναδρομικές, ομαδικές ή άλλες ειδικότερου ενδιαφέροντος– με έργα που συγκεντρώνονται από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την οργάνωση επιστημονικών συμποσίων, ημερίδων, ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικών εργαστηρίων, ενώ το Παιδικό Εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί σε τακτική βάση για τα παιδιά της περιοχής. Πλούσια είναι τέλος και η εκδοτική δραστηριότητα του μουσείου.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

Το μουσείο Λαϊκής τέχνης βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Τοσίτσα. Αποτελεί δείγμα οργάνωσης και λειτουργίας παλαιού Μετσοβίτικου Αρχοντικού.

Το μουσείο φιλοξενεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων τεράστιας αξίας. Ο επισκέπτης εκτός του ότι έχει τη δυνατότητα να περιεργαστεί μια σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης, μπορεί να περιηγηθεί στους εσωτερικούς χώρους ενός πραγματικού Μετσοβίτικου αρχοντικού και να αντιληφθεί την αρχιτεκτονική του.

Αυτό το μουσείο έχει τούτο το ξεχωριστό απ’ όλα τ’ άλλα: Σου δίνει την εντύπωση ότι η ζωή, που κάποτε έπαλλε σ’ αυτό το αρχοντικό, συνεχίζεται και ότι ο αφέντης του σου ανοίγει τις πόρτες για να σε καλοδεχτεί και να σε καλωσορίσει.

Από το μουσείο επισκεπτών

Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τη συνοδεία ξεναγού κάθε μισή ώρα.

Αβερώφειος Κήπος

Στα Μέτσοβο, ο κεντρικός δρόμος της πλατείας Μετσόβου οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πάρκο  πλημμυρισμένο από δέντρα και φυτά που αποτελούν ολόκληρη τη χλωρίδα της Πίνδου. Εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε μία εξαιρετική μικρογραφία της Πίνδου φτιαγμένη με μεράκι και πολύ κόπο.

Στο εσωτερικό του, φυλαγμένο πολύ καλά, βρίσκεται το αναστηλωμένο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο οποίο προσευχήθηκε για βοήθεια το 1840 ο Γεώργιος Αβέρωφ, πριν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Από τότε δεν ξαναγύρισε ποτέ. Κράτησε όμως τον λόγο του και με χρήματα που έστειλε, επισκεύασε την παλιά εκκλησιά και έφτιαξε ολόγυρά της έναν κήπο με όλα τα δέντρα της Πίνδου!

Στον Αβερώφειο Κήπο θα συναντήσετε πεύκα, έλατα, οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων που φύονται στην περιοχή. Ένας ασύγκριτος φυσικός πλούτος που θα θαυμάσετε χωρίς αμφιβολία.

Πέραν του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το συγκεκριμένο πάρκο συνδυάζει και την αναψυχή καθώς στην ίδια έκταση θα συναντήσετε και μία παιδική χαρά όπου οι μικρότεροι επισκέπτες θα απασχοληθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Πρόκειται για ένα θέαμα που αξίζει την προσοχή σας, μία περιπλάνηση που δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραλείψετε!!!

Μουσείο υδροκίνησης

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο Aνθοχώρι Μετσόβου, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο με παλαιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους, νεροτριβές και μαντάνια.

Εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που εκμεταλλεύεται κι αξιοποιεί τη δύναμη του νερού για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων και τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, πλαισιωμένο από πολύ όμορφα γραφικά καλντερίμια και μικρές γέφυρες. Εκεί θα βρείτε αναψυκτήριο όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας.

Νερόμυλος Γκίνα

Όχι μόνο στο Μέτσοβο αλλά στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων, θα συναντήσετε πολλούς νερόμυλους και πηγάδια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι παλιά για να ποτίσουν τα χωράφια τους και να πιουν νερό. Πολλοί νερόμυλοι διατηρούνται σε καλή κατάσταση σήμερα, όπως ο νερόμυλος του Γκίνα.

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το Μέτσοβο θα συναντήσετε το νερόμυλο του Γκίνα. Αυτός βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άραχθου και είναι ένας από τους γνωστότερους νερόμυλους της περιοχής ενώ η σύνδεσή του με το Μέτσοβο και με το παρακείμενο μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου γίνεται με ένα γραφικό λιθόστρωτο καλντερίμι. Ο συγκεκριμένος μύλος για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούσε τη δύναμη των άφθονων νερών του ποταμού μετατρέποντάς της σε μηχανική ενέργεια για το άλεσμα των δημητριακών τις ευρύτερης περιοχής. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μετά την ολική ανακαίνιση που δέχτηκε το 1997 διαθέτει μόνιμο φύλακα ο οποίος κατά την επίσκεψή σας θα σας κατατοπίσει με κάποιες βασικές πληροφορίες.